torstai 13. helmikuuta 2014

Mitä lisäravinteita käytän?

Omega, magnesium, vitamiini abckfo ja ö... MITÄ? Kun alotin treenaamaan en syönyt mitään lisäravinteita tai vitamiineja, koska en yksinkertaisesti tiennyt mitä syödä, milloin ja miksi. Kaiken lisäks lisäravinteilla yleensä on joku vaikee nimi mikä pelottaa vaan lisää. No jotta teidänkin treenit sujuis ja kroppa vois paremmin, tässä lista lisäravinteista mitä mun kurkusta sujahtaa päivittäin alas ja mitä hyötyjä/haittoja itse olen huomannut.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


D vitamiini


Kesäisin D-vitamiinia saa kätevästi auringosta, mutta näin talvisaikaan täällä suomessa jonkin näköinen D-vitamiini valmiste on tarpeen. Teoriassa elimistön pitäisi valmistaa itse riittävä määrä D-vitamiinia auringon vaikutuksesta, mutta todellisuudessa näin kuitenkaan ole... ainakaan täällä suomessa.


Treenaaville riittävä D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää palautumisen ja vastustuskyvyn kannalta. D-vitamiinin tavallista reilumpi annostus voi ehkäistä hengitystieinfektioita ja muita sairauksia sekä lujittaa luustoa ja siten vähentää murtumariskiä. Salirotille mielenkiintoinen tieto on, että D-vitamiini vaikuttaa myös lihaskudoksen muodostukseen voimistaen lihassupistusta ja edistäen proteiinisynteesiä. Asiaa selvitettiin tutkimuksella, missä seurattiin D-vitamiinin vaikutusta nuorten tyttöjen urheilusuorituksiin. Todetiin, että riittävä D-vitamiinin saanti vaikutti positiivisesti lihasvoimaan, suorityskykyyn, nopeuteen ja jopa korkeushyppytuloksiin! Yksi hyvä syy lisää ottaa aurinkoa ;)


Kreatiini


Kreatiinia olen alkanut käyttämään vasta nyt tämän vuoden puolella ja täytyy sanoa, että huikeita tuloksia on tullut! Treeni sujuu paremmin kuin koskaan ja tuntuu, että lihakset ottaa treenin vastaan ihan erilailla kuin ennen. Lihasmassa ja voimatasot ovat kasvaneet, jonka myötä tulokset on salilla on korkeemmat kuin koskaan. Lihakset näyttävät myös suuremmilta ja pyöreämmiltä, etenkin olen huomannut sen etureisissä ja käsissä.


Kreatiinilla saadaan aikaan ylimääräistä energiavarastoa lihaksessa, joka parantaa sitä lihaskestävyyttä lyhyissä suorituksissa. Joissakin tutkimuksissa on todettu, että harjoituksen jälkeen nautittu kreatiini tehostaa lihasten kasvua ja olevan palautumista nopeuttava vaikutus... en tiedä onko siinä mitään perää, mutta jokatapauksessa krean otan palautusjuoman seassa treenin jälkeen. Kreatiinilla on kuitenkin kääntöpuoli. Se kerää nestettä lihassoluihin, joten paino voi nousta ja olla turvonnut olo. Itse käytänkin kreaa nyt talvella kun ei pienellä turvotuksella ja painon nousulla ole mitään väliä.


Magnesium


Iltaisin ennen nukkumaan menoa, lihasten palautumiseen, kramppeihin tms.. Jos teillä on treenavia poikaystäviä, tiedätte sen kun yöllä kädet ja jalat nykii/säpsähtelee, aina saa pelätä millon tulee polvi vatsaan tai kyynärpää silmään. Vettä, suolaa ja magnesiumia riittävässä määrin niin saa nukkua yön rauhassa.


Omega 3


Tätähän saa myös kalasta ja auttaa vaikka mihin! Väitetään auttavan sydänveritulppaan, huonoon verenkiertoon, korkeaan verenpaineeseen, verisuonen kalkkeutumiseen, silmänpohjan ikärappeumaan, nivelkipuihin, alzheimerin tautiin, masennukseen, ryppyihin ja ihon ikäänymiseen, psoriakseen, astmaan, diabetekseen, kuukautiskipuihin.... En todellakaan tiedä miten kaikki nämä on todettu ja pitääkö kaikki paikkansa, mutta tuskin näitä väittämiä on ihan tuulesta temmattu. Sitten näin treenaavan ihmisen kannalta katsottuna omega 3 on tärkeä, koska se tehostaa rasvan palamista sekä auttaa säilyttämään lihasmassaa painonpudotuksen aikana.


Sinkki


Sinkki on välttämätön normaalille kasvulle ja kehitykselle, auttaa vastustamaan infektioita ja edistää yleistä vastustuskykyä, edistää haavojen parantumista sekä edesauttaa haju- ja makuaistin toimintaa. Suurena plussana sinkki pitää hiukset ja kynnet terveinä ja auttaa ihoa pysymään hyvässä kunnossa, tämän olen todellakin huomannut kynsien ja hiusten kasvuna... finnejäkin näkyy nykyään todella harvoin! Magnesium ja sinkki auttavat molemmat myös nukkumaan paremmin, joten tämänkin otan iltaisin. Sinkkiä ja D-vitamiinia syön silloin enemmän kun tunnen, että olen tulossa kipeäksi ja tämä kikka usein myös auttaa.


Lisäproteiini


Itse syön hera 80 protskua aina salitreenin jälkeen. Hera 80 on hyvin ja nopeasti imeytyvä, nopeuttaa palautumista, sisältää korkeat pitoisuudet lihasten vahvistumiselle ja kasvulle tärkeitä BCAA-aminohappoja ja glutamiinia. 


Vihreä tee


Vihreä tee kapsleita syön ainoastaan silloin, kun yritän polttaa rasvaa. Vihreä tee muun muassa lisää rasvan hapetusta, hidastaa verensokerin nousua aterian jälkeen ja estää rasvasolujen muodostumista. Itselläni on vihreän teen kanssa mennyt joskus vatsa sekaisin, mutta ajan myötä tämäkin loppui.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Muistakaa tietenkin kaikkien näiden lisäksi syödä tarpeeksi ja monipuolisesti sekä juoda paljon vettä! Tällä hetkellä itse olen vielä miettinyt L-glutamiinia, koska sen pitäis parantaa vastustuskykyä, joka olis kyllä mulle tarpeen, kun aina jotenkin nappaan kaikki taudit itselleni. Lisäks kaikki erilaiset ''buusterit'', ''latarit'' ja muut tehonlisääjät kiinnostaa... lähinnä siksi, että haluaisin kokeilla toimiiko nämä oikeasti.


Itse tilailen protskut yleensä Fitnesstukusta ja vitskut ym. iHerbistä. Kannattaa olla vitamiineissakin tarkkana mitä ne sisältää ja kuinka paljon mitäkin. Tilaaminen molemmista helppoa, iHerbistä tilattaessa kannattaa olla tarkkana, ettei tarvii maksaa tullimaksuja! 


-Miia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti